Nový zákon vám pomôže zbaviť sa nevýhodných úverov

01.04.2016 v kategórii: Refinancovanie
hypoteka-nove-najvyhodnejsie-refinancovanie-nu3.jpg


Pokuta za predčasné splatenie úveru vás už nemusí strašiť. Nová legislatíva platná od 21. marca totiž prikázala finančným inštitúciám znížiť výšku pokuty z pôvodných 4 až 5% na 1% z aktuálneho zostatku úveru. Čo to znamená? Nuž, svet je opäť o trošku viac fér - a refinancovať vaše úvery sa teraz oplatí viac než kedykoľvek predtým.

Refinancovanie úveru na prvý pohľad vyzerá ako pomerne jednoduchá cesta za ušetrením slušného objemu peňazí. Vezmete si nový úver s výhodnejšími podmienkami, okamžite ním splatíte celý dlžný zostatok na pôvodnom úvere a potom už len pokračujete v splácaní nového úveru s nižšími splátkami a výhodnejším úrokom. Donedávna to malo ale dosť výrazný háčik; banka si totiž od vás za predčasné splatenie úveru vypýta pokutu.

Donedávna sa výška pokuty pohybovala od 4 do 5% zo zostatku úveru. Ak by ste napríklad mali úver so zostatkom 60 000€ a chceli ho refinancovať, za jeho predčasné splatenie si doplatíte ďalších 3000€. A o tieto peniaze by ste zbytočne prišli. Po novom však za pokutu v takomto prípade dáte len 600€. A to už za ušetrenie ďalších pár tisíc stojí, nie?

Refinancujte čo najvýhodnejšie

Najistejšou cestou, ako refinancovať, je využiť bezplatné služby finančného sprostredkovateľa. A to zvlášť prípade, že vám celá procedúra príde príliš zložitá. Dobrý sprostredkovateľ vám totiž nielen poradí s výberom nového úveru, ale vyrieši aj s refinancovaním spojené papierovanie a behanie po úradoch.

Ako špičkového sprostredkovateľa spoznáte? V prvom rade vás nebude ťahať za nos a prepočíta vám úsporu na novom úvere do posledného eura, pričom zahrnie všetky poplatky, ktoré sú z jeho uzavretím spojené. Nestane sa napr., že by vám prepočítal úsporu na novej hypotéke na celé obdobie jej trvania. Štandardne máte totiž úrok fixovaný len na dobu 3 alebo 5 rokov a po ich uplynutí sa jeho výška môže zmeniť.

Práve výšky poplatkov a podmienky hypotéky (napr. povinné používanie kreditnej karty, poistenie atď.) hrajú pri rozhodovaní veľkú rolu. Banky dnes ponúkajú podobné úrokové sadzby, a tak výhodnosť úveru výrazne ovplyvňujú tieto na prvý pohľad skryté veci. Niektoré banky si dokonca účtujú poplatok za „vybavenie hypotéky“, hoci ide len o refinancovanie. Kvalitný sprostredkovateľ dokáže tento poplatok minimalizovať a upozorní vás i na ďalšie poplatky – tak, aby ste mohli urobiť skutočne informované rozhodnutie.

S finančným sprostredkovateľom je refinancovanie pohodlnejšie

V prípade hypotéky sa finančný sprostredkovateľ postará i o záležitosti ako je vinkulácia poistenia v prospech banky. Znamená to, že v prípade poistnej udalosti vyplatí poisťovňa poistnú sumu banke. Banky na vinkulácii vždy trvajú a nevyhnete sa jej, môžete sa však vyhnúť zložitému papierovaniu, ktoré je s ňou spojená.

So sprostredkovateľom sa tiež vyhnete návšteve katastrálneho úradu, kde opäť všetko potrebné vybaví za vás.

Ak ste presvedčení, že ste našli kvalitného a spoľahlivého finančného sprostredkovateľa, neváhajte a nechajte si od neho zadarmo prepočítať vašu hypotéku. Dostanete na stôl precízne spracované ponuky od všetkých bánk a sami zhodnotíte, ktorý variant je pre vás výhodný. A verte tomu, že dobrým refinancovaním si môžete nielen znížiť splátky, ale dokonca skrátiť úver o niekoľko rokov.

Zistite rýchlo a jednoducho koľko môžete ušetriť na refinancovaní na našej stránke ProFinancie.sk

Autor: Bc. Veronika Binková

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach: